Wat is een decor?

Een decor is de ruimte in een theater, film of televisieserie, waar het stuk of de opname plaatsvindt. In het theater speelt het stuk zich af in het decor. Het decor kan dan een ruimte zijn die is nagemaakt, of een omgeving die niet zo herkenbaar is maar wel het gevoel van het stuk weergeeft.


Een decor wordt altijd ontworpen door een decorontwerper, onder meer in overleg met de regisseur en een theatertechnicus. Als het goed is versterkt het decor samen met de techniek de suggestie en de magie van het stuk.


Een decor wordt vaak opgebouwd uit een aantal wanden en verschillende podia. De verschillende podiumdelen noem je prakken. Door de decor- en podiumdelen te wisselen (changeren) ontstaan er steeds verschillende scènes. Als de podiumdelen opzij wisselen worden zij opzij geschoven, het zijtoneel op. Zij kunnen ook het achtertoneel worden opgeschoven, of omhoog worden gehesen in de toneeltoren of de kap.Rekwisieten bij het decor

In het decor staan ook rekwisieten, ofwel attributen. Rekwisieten zijn alle losse spullen die tijdens een voorstelling op het toneel gebruikt worden, zoals tafels, stoelen, klokken of schilderijen. Maar het kunnen ook spullen zijn die de acteurs en actrices vasthouden, zoals een knuffel, telefoon, zwaard of pistool.


Het woord rekwisiet komt uit het Frans en betekent ‘het vereiste’.


Meestal is er bij een theaterstuk één iemand verantwoordelijk voor de rekwisieten. Dit noem je een toneelknecht, of rekwisiteur.

Reactie plaatsen