Wat is een première?

Wat is een première?

Een première is de eerste uitvoering van een productie (een toneelstuk, muziekstuk, musical of film) voor het publiek. Het woord première komt uit het Frans en betekent ‘eerste’. Als het tijd is voor deze eerste uitvoering, gaat de productie ‘in première’.


Meestal worden voor deze eerste live voorstelling de familieleden en vrienden van de acteurs uitgenodigd, samen met de belangrijkste mensen die de productie mogelijk hebben gemaakt, zoals schrijvers, componisten en sponsors. Bij een première wordt voor het theater de rode loper uitgerold en is er, zeker bij professionele producties, veel pers aanwezig. Vaak komen daar dan ook veel sterren op af.


Een première is voor iedereen die aan de productie heeft meegewerkt of meewerkt altijd erg spannend. Vaak wordt er na deze voorstelling een feestje gehouden. Dit noem je ook wel ‘de afterparty’.Repetities en generale repetitie, goede of slechte première?

De cast werkt vaak hard toe naar de première. Dat doen zij in de repetities. De laatste repetitie voor de grote voor de grote dag heet de generale repetitie. Bij de generale repetitie gaat als het goed is alles zoals bij de voorstelling, dus inclusief licht, geluid, decor, grime en kostuums.


generale repetitie

Vaak wordt gezegd dat een slechte generale een goede uitvoering voorspelt. Dus het is helemaal niet zo gek als er in de generale repetitie nog dingen fout gaan. Dat zorgt er juist misschien wel voor dat iedereen op scherp komt te staan. Gaat de generale repetitie al goed? Dat betekent dat niet dat de uitvoering slecht wordt. De uitvoering wordt dan vast nóg beter!

Reactie plaatsen