Waarom is emotie belangrijk?

Waarom is emotie belangrijk?

Emotie in het theater is erg belangrijk. Het publiek wil namelijk graag kunnen meeleven en meevoelen met de personages. Zonder emotie kan dat niet en wordt een toneelstuk of musical al snel heel saai.


Emoties geven betekenis aan de dingen die je zegt en doet. De manier waarop je iets zegt of doet zegt iets over je emotie. Het maakt nogal een verschil of je dezelfde tekst boos of verdrietig uitspreekt. Spreek je diezelfde tekst helemaal zonder emoties uit? Dan wordt het saai, en ook een beetje verwarrend. Het publiek weet dan namelijk niet waar het aan toe is, hoe het met je personage mee moet leven.



Wat is een emotie?

Angst, blijheid, boosheid, jaloezie, schaamte, verdriet, verliefdheid, verlegenheid, verwarring, verrassing, trots of zenuwen: het zijn allemaal voorbeelden van emoties. Een emotie wordt wel omschreven als een gevoel, dat zich binnen in jezelf afspeelt.


Veel emoties zijn afgeleid van de vier basisemoties, ofwel de zogenaamde vier b’s:




  • blij
  • bedroefd
  • bang
  • boos

Emotionele reacties zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Een emotie treedt soms spontaan op, maar wordt meestal door een bepaalde (positieve of negatieve) gebeurtenis of gedachte opgeroepen.


Soms lukt het om een emotie verbergen, maar meestal niet. Vaak wordt je emotie zichtbaar door je expressie: het is aan je houding, lichaamstaal, gebaren, mimiek, taalgebruik, intonatie en klank van je stem zichtbaar of hoorbaar hoe je je voelt.


Emotie leren voor de spiegel

Hoe leer je een emotie te spelen?

Je kunt een emotie pas goed spelen als je weet wat het motief ervoor is. Als je weet wat de reden ervoor is. Zorg dan ook altijd dat dat motief helder is. Probeer je vervolgens voor te stellen hoe je personage zich voelt. Misschien kan je daarbij inspiratie halen uit je eigen ervaringen?


Vervolgens bedenk je welke expressie bij die emotie hoort. Expressie is de zichtbare of hoorbare emotie in je gedrag: in houding, lichaamstaal, gebaren, gezichtsuitdrukking, stem en intonatie. Als je dit weet en, met anderen of voor de spiegel, hebt geoefend kan je emoties gaan oefenen met de tekst erbij.

Reactie plaatsen