Inspiratie, wat is dat?

Inspiratie, wat is dat?

De betekenis van inspiratie volgens de Van Dale is ‘bezieling’. Misschien is inspiratie wel het best te omschrijven als het energieke gevoel dat je hebt als je een idee, ingeving of een inval krijgt. Je raakt dan zo bezield en enthousiast dat je er meteen mee aan de slag wilt. En er het liefst ook niet meer mee wilt stoppen.


De term inspiratie komt uit het Latijn. Spiritus betekent ‘geest’. Je zou het dus ook kunnen omschrijven als ‘begeesterd’. De term wordt veel gebruikt in de kunsten: in de muziek, dans, theater, beeldende kunst en literatuur. Maar eigenlijk kan niemand zonder.Hoe werkt inspiratie?

Een artiest of kunstenaar moet geïnspireerd zijn om iets nieuws te creëren. Maar ook als acteur moet je, om een rol goed te kunnen spelen, inspiratie hebben. Vaak kan je daarvoor mensen of voorbeelden uit je directe omgeving gebruiken.


Als je echt geïnspireerd bent en je gaat met je ingeving aan de slag, dan ben je meestal supergeconcentreerd. Vaak kan je dan ook beter niet gestoord worden, want dan raak je het ‘magische’ van het moment kwijt.


inspiratie krijgen

Hoe krijg je inspiratie?

Hoewel sommige schrijvers en acteurs beweren dat inspiratie ontstaat door hard te werken, kan je het eigelijk niet afdwingen. Je kunt het wel opzoeken. Veel mensen krijgen het van een externe inspiratiebron, zoals de natuur, het water, muziek, andere culturen, eten, kunst of liefde. Maar geïnspireerd raken kan ook door een innerlijke beleving of de fantasie gevoed worden.


Je kunt je inspiratiebron opzoeken, maar vaak komt het ook op een onverwacht moment. Dick Bruna bijvoorbeeld, raakte geïnspireerd voor zijn wereldwijde succes (Nijntje) toen hij op vakantie was en een konijntje rond zijn huis zag lopen. Een bekende wetenschapper, Archimedes, kreeg zijn inspiratie in bad. Opvallend veel mensen krijgen trouwens inspiratie in bad, of onder de douche.

Reactie plaatsen