We hebben het deze website veel over theater, maar wat is theater eigenlijk?


Theater is een verzamelnaam voor kunstvormen waarbij  een voorstelling wordt opgevoerd voor een publiek. Er zijn verschillende vormen van:
  • toneelstukken (drama, komedie of tragedie)
  • musicals
  • cabaretvoorstellingen
  • ballet of dans
  • zang en muziek (opera of modern)

Als er in één voorstelling meerdere vormen worden gecombineerd spreken we ook wel van totaaltheater.


Het woord komt van het Griekse theatron. Theatron betekent ‘kijken naar een bepaalde plaats’.Kom naar het theater!

Het theater is natuurlijk ook gewoon het gebouw, of de plek, waar toneelstukken en musicals opgevoerd worden. Dat kan de schouwburg zijn, een bepaalde lokatie (dan noemen we het lokatietheater), of op straat (straattheater). Is het buiten? Dan noemen we het een openluchttheater.


Anders dan veel lokaties, of de straat, is de schouwburg altijd goed geschikt om een voorstelling op te voeren. Alle voorzieningen zijn aanwezig.


Theater licht

Het theater is een inspirerende plek, zowel om op te treden als om naar een voorstelling te komen kijken. Je wordt er vermaakt, je kunt er ontspannen, je laten meevoeren in een verhaal, of je wordt er aan het denken gezet. Daarnaast is het een ontmoetingsplek, waar je met je vrienden onder het genot van een drankje en/of hapje lekker een avondje uit kunt gaan.


Theater optreden

De mensen die in het theater staan hebben altijd hun stinkende best gedaan om er voor jou een mooie voorstelling van te maken. Vergeet dus het applaus niet!