Acteren is het spelen van een rol. Doen alsof, dus. Dat kan op het toneel  zijn (bijvoorbeeld in een toneelstuk of musical), maar ook in een film, televisieserie of act.


Over wat acteren nu precies is verschillen de meningen. Sommige acteurs of actrices kruipen écht in de huid van een ander en kunnen het personage ook in hun vrije tijd maar moeilijk loslaten. Anderen putten voor het spelen van emoties liever uit hun eigen ervaringen. In ieder geval speel je als je acteert altijd iemand anders dan jezelf.Speelstijlen

Elke vorm van acteren vraagt om andere talenten. Voor een musical bijvoorbeeld, moet je ook kunnen zingen en dansen. Daarnaast vraagt elke vorm van acteren om een andere speelstijl. Je kunt bijvoorbeeld groot, klein, komisch, serieus of realistisch spelen. Zo spelen acteurs en actrices op het toneel (in toneelstukken en in musicals) veel ‘groter’ dan acteurs en actrices in een film. Dat moeten zij doen om ook de achterste rijen van het theater te kunnen bereiken. Bij een film of televisieserie is dat niet nodig en kan je ‘kleiner’ spelen. Zou de acteur of actrice daarbij dezelfde technieken gebruiken als in het theater, dan zou de kijker dat al snel overdreven (overacting) en ‘slecht acteerwerk’ vinden.Wat is een acteur of actrice?

Een acteur of een actrice is iemand die een ander personage uitbeeldt, of speelt. Bijvoorbeeld in een toneelstuk (dan spreek je ook wel van toneelspeler of toneelspeelster), een musical, film of televisieserie. Een groep acteurs en actrices die samen een productie maken noemen we de cast.


Er bestaan ook trainingsacteurs, die worden ingezet voor rollenspelen. Bijvoorbeeld bij groepstrainingen of in sollicitatieprocedures.


De meeste acteurs en actrices zijn goed in een bepaald genre, of een bepaalde speelstijl. Sommigen zijn vooral goed in comedy’s, terwijl anderen beter zijn in drama of actie. Sommige acteurs kunnen heel goed ‘groter’ spelen en zijn dus geschikter voor het toneel, terwijl anderen dat moeilijk vinden. Natuurlijk zijn er ook acteurs die (bijna) alles beheersen.


De meeste acteurs werken als freelancer. Dat betekent dat zij nergens in dienst zijn en in verschillende (soorten) producties spelen. Soms worden ze rechtstreeks gevraagd om een rol te spelen, maar meestal moeten ze auditie of een screentest doen. Bij een auditie of screentest spelen de acteurs en actrices een stukje en kiest de regie degene uit die de rol mag spelen.Wat is een actie?

Een actie, of handeling, is een zichtbare handeling tijdens een dramatisch spel, bijvoorbeeld tijdens een toneelstuk. Als een acteur een ‘actie’ uitvoert gebeurt er dus iets.