Wat is een theatergezelschap?

Wat is een theatergezelschap?

Een theatergezelschap wordt ook wel een toneelgroep, toneelgezelschap of theatergroep genoemd. Het is een groep mensen die theatervoorstellingen maakt. Een theatergezelschap bestaat niet alleen uit acteurs, ook de regisseur(s), dramaturg(en), decor- en kostuumontwerper(s) en licht- en geluidsmensen horen erbij. Bij een professioneel theatergezelschap werken ook nog productiemedewerkers. Zij werken dan aan de planning, marketing, boekingen en subsidieaanvragen.


Een theatergezelschap werkt soms met een gastregisseur of gastacteurs. Dat zijn mensen die niet bij het gezelschap horen, maar bij een bepaalde voorstelling voor een keertje meedoen.


Theatergezelschap is gezellig

Waarom is het zo leuk om bij een musical- of theatergezelschap te zitten?

Houd je ervan om verhalen te vertellen? Om mensen te laten lachen, of juist aan het denken te zetten? Mensen te inspireren of te te vermaken? Of vind je het juist leuk om  in iemands huid te kruipen, je helemaal in te leven in een personage en zijn of haar emoties? Alles even helemaal te vergeten? En hier misschien ook nog bij te zingen en dansen?


Dan is een theater- of musicalgezelschap echt iets voor jou! Iedereen bij een theater- of musicalgezelschap houdt daar namelijk van. En er is niets leuker dan met elkaar hard te werken en te repeteren, om samen een mooie voorstelling neer te zetten. Bij een gezelschap ken je iedereen al langer en weet je op een gegeven moment dat je samen een mooi stuk kunt neerzetten. Je hebt dan ook veel vertrouwen in elkaar en dat maakt het acteren alleen maar nog leuker.

Reactie plaatsen