Fysiek spel?
In de sport is fysiek spel vaak iets te hard of te ruw spel. In het theater wordt er iets anders mee bedoeld: het spel van het lichaam, zonder de stem. Dit wordt in het gewone leven ook wel lichaamstaal of non-verbale communicatie genoemd. Je brengt met fysiek spel de boodschap over met je houding, bewegingen, gebaren en mimiek.
Het theater kan eigenlijk niet zonder fysiek spel. Zonder expressie, lichaamstaal en mimiek wordt het al snel saai. Er moet wel iets zijn om naar te kijken, toch?
Wat is mimiek?
Mimiek is de manier waarop je de uitdrukking op specifiek je gezicht gebruikt om aan te geven hoe je je voelt: boos, bang, blij, verdrietig, vol afkeer of verrast.
Je kunt bij mimiek bijvoorbeeld denken aan het gebruik van je mondhoeken: als je je mondhoeken optrekt lijk je blij. Laat je ze hangen? Dan lijkt je boos of verdrietig. Heb je een gefronst voorhoofd? Dan lijk je geconcentreerd, boos of bezorgd. In combinatie met je lichaamshouding (je armen en schouders bijvoorbeeld) vormt mimiek een krachtig expressiemiddel.
Pantomime of mime
Pantomime, of kortweg mime, is bij uitstek een voorbeeld van fysiek spel. Het wordt wel gezien als het oervak voor elke acteur. Het is namelijk een vorm van theater zonder woorden, waarbij de acteurs het verhaal uitbeelden met gebaren, lichaamstaal, bewegingspatronen en mimiek. Bij pantomime doet dus alleen het lichaam het werk, verstoppen achter woorden is niet mogelijk. Alleen met je lichaamstaal en mimiek de focus of aandacht van de toeschouwer vasthouden is moeilijk hoor, probeer het maar eens!
Warming up en fysiek spel
Bij alle vormen van theater is een warming up belangrijk, maar bij fysiek spel helemaal. Een warming up zijn oefeningen om het lichaam en de stem op te warmen voor het spelen.