Wat is een auditie?
Een ander woord voor auditie is ook wel ‘proefoptreden’. Het is eigenlijk een soort sollicitatie. Zo moet je bijvoorbeeld een auditie doen als je toegelaten wilt worden voor een toneelopleiding, dansschool of het conservatorium. Ook in de wereld van theater, dans en musical zijn audities vanzelfsprekend. Als er voor een theaterstuk rollen moeten worden vergeven moet je auditie doen. Voor een film- of televisierol ook, maar dan noem je het een screentest.
Auditie doen, hoe gaat dat?
Vrijwel altijd bestaat een auditie uit meerdere onderdelen. Meestal is dat een verplicht onderdeel en een vrij onderdeel. Als je een dansauditie doet moet je vaak ook nog een groepsonderdeel uitvoeren.
Waarom moet je auditie doen?
Als je auditie doet voor een opleiding heeft de auditie een selectief karakter (je hebt voldoende talent om te worden toegelaten, of niet) of een vergelijkend karakter (je hoort bij de beste 20 auditanten). Doe je auditie voor een theaterstuk, of een screentest? Dan kijkt de regisseur ook nog of je een klik hebt met je mogelijk toekomstige collega’s en of je in de productie past.
Hoe ga je om met auditiestress?
Auditie doen is altijd zenuwslopend. Je moet jezelf laten zien, en wel van je beste kant. Het helpt dan als je bedenkt dat de productie eigenlijk ook op auditie bij jou gaat. Je bent al uitgenodigd, dus er is in ieder geval interesse in jou. Zie het dus als een kans om te kijken of het klikt tussen jou en de regisseur. Dan wordt de spanning vast een stuk minder.
Daarnaast helpt het als je op tijd komt, weet wat er van je wordt verwacht, én om je goed voor te bereiden. Zorg dat je je tekst(en) meer dan goed kent: van voren naar achter en binnenstebuiten.
Trek ook iets makkelijks aan, waarin je je comfortabel voelt en je vrij kunt bewegen.
Let tijdens de dag niet teveel op anderen en het onderlinge geroddel. Concentreer je op wat je moet doen en vooral: heb er plezier in!
Bedenk tot slot dat een beetje spanning goed is, met gezonde spanning sta je op scherp en presteer je het beste! Laat je door de zenuwen in ieder geval niet weerhouden om auditie te doen. Bedenk dat iedereen om je heen ook gespannen is. En onthoud: hoe vaker je auditie doet, hoe meer het went.