Wat is een dialoog?

Een dialoog is een dramatische tekst voor twee personages. Het is dus eigenlijk een gesprek tussen twee personages. In het theater zorgen dialogen er vaak voor dat het stuk op gang komt, en blijft.



Wat is dan een monoloog?

Een monoloog is een dramatische tekst, die is geschreven voor één personage. In het theater wordt een monoloog vaak gebruikt als het personage alleen op het toneel is, zonder andere personages. Het personage spreekt zijn of haar gedachten dan hardop uit.


Een monoloog is dus eigenlijk het tegengestelde van een dialoog. Soms is een monoloog ook een soort dialoog. Bijvoorbeeld als het personage met een denkbeeldige tegenspeler praat, of een dialoog met zichzelf aangaat.



Dialoog of monoloog schrijven

Een goede dialoog of monoloog schrijven is moeilijker dan je denkt. Zo moet je er bij een dialoog aan denken dat de personages ieder hun eigen persoonlijkheid, stijl en taal hebben. Die moet je niet alleen goed kennen, maar ook steeds terug laten komen. Bijvoorbeeld in de woordkeuze. Daarnaast is een dialoog meestal kort maar krachtig en moet iedere dialoog bijdragen aan de plot. Bovendien moet een dialoog vlot lopen en realistisch zijn. Behalve als je voor absurdistisch toneel schrijft natuurlijk!


Als je een monoloog gaat schrijven is het de grote kunst om je publiek te blijven boeien. Je hebt niets anders dan het verhaal van die ene personage. Dat verhaal moet zo sterk zijn dat het publiek aan je lippen hangt. Maak dus gebruik van overdrijving, tegenstellingen, conflict en sterke meningen. Bij een monoloog moet je, anders dan bij een dialoog, de richting van je monoloog bepalen. Tegen, of met wie spreekt het personage eigenlijk? Tegen het publiek, met zichzelf, met een onzichtbaar ander personage? Tot slot is het belangrijk om een monoloog te laten swingen, er moet ritme inzitten!



Dialoog of monoloog opvoeren

In het theater is het zowel bij een dialoog als bij een monoloog erg belangrijk dat je als acteur of actrice goed articuleert. Als je goed articuleert spreek je de woorden duidelijk uit, zodat iedereen je kan verstaan.


Daarnaast is het belangrijk dat je stem hard genoeg is om ook de achterste rijen van de zaal te bereiken, én dat je intonatie goed is. Je intonatie is als het ware de melodie van een zin. Je kunt binnen je intonatie variëren met tempo, ritme, timing, pauzes, intensiteit en klankkleur.

Reactie plaatsen