Wat is een personage?

Een personage in een toneelstuk of musical is de rol die door een acteur of actrice wordt gespeeld. Het woord personage stamt af van het Latijnse woord persona, dat ‘masker’ betekent. Heel vroeger droegen acteurs in toneelstukken ook vaak maskers.



Verschillende soorten van een personage

Personages zijn onder te verdelen naar de rol die ze in het verhaal spelen:




  • De hoofdpersoon of hoofdrol: het belangrijkste personage in het stuk. Deze rol wordt vertolkt door de hoofdrolspeler. Het verhaal speelt zich rond de hoofdpersoon af. In de meeste verhalen is de hoofdpersoon de held van het verhaal.
  • De schurk. Dit is de tegenpool van de hoofdpersoon en is de tegenwerkende kracht in het conflict. Dit wordt met een moeilijk woord ook wel de ‘antagonist’ genoemd.
  • Bijfiguren, bijrollen of achtergrondfiguren. Dit zijn personages in het verhaal, die niet de hoofdrol spelen. Deze personages zijn alleen aanwezig omdat ze in het echte leven ook aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de buurvrouw, de postbode of de barkeeper.

Karakter

Vaak hebben personages een eigen karakter: een eigenschap die het ene personage onderscheidt van de andere personages. Personages kan je ook onderverdelen naar de mate waarin hun karakter is uitgewerkt:




  • Een dynamisch personage of rond karakter. Dit personage maakt in de loop van het verhaal een ontwikkeling door. Als toeschouwer lijken we hem of haar echt te leren kennen.
  • Een statisch personage of vlak karakter. Hier maakt de acteur geen ontwikkeling door en wordt ook niet echt uitgewerkt in het verhaal. Dat is ook niet nodig voor het verhaal. Vaak heeft een bijfiguur een vlak karakter.
  • Een type. Een type is een personage waarvan maar één karaktertrek is gegeven, of waarvan de karaktertrekken tot karikatuur zijn gemaakt. In dat laatste geval spreek je ook wel van een typetje.

Wat is een rollenspel?

In een rollenspel spelen meerdere spelers allemaal een eigen personage. Hoewel elke voorstelling dus eigenlijk een soort rollenspel is, worden de term rollenspel vaker gebruikt voor een onderdeel van psychologische tests of in onderwijskundige methoden. Ook in het gamen worden tegenwoordig veel rollenspellen gespeeld.

Reactie plaatsen