Alles groeit en bloeit. Niet alleen kinderen leren veel van musicallessen.
21 april 2019 
4 min. leestijd

Alles groeit en bloeit. Niet alleen kinderen leren veel van musicallessen.

Vanochtend was daar dan HET MOMENT! Het script in handen. Het actuele thema: Het Vergeten kind was al bekend en nu de hele musical mogen lezen. En echt wow, wat is het een mooi verhaal geworden! En daarbij de passende titel: BitterZoet de Musical.

kinderen leren veel van musicallessen

Verder ga ik er niet teveel over zeggen natuurlijk, want dat kunnen jullie straks allemaal in het theater bekijken bij één van onze voorstellingen die gegeven gaan worden. Laat je verrassen en ontroeren door het prachtige resultaat wat onze leerlingen samen weer gaan neerzetten. Er wordt in ieder geval gegroeid en gebloeid, soms tegen aardig wat tegenslag in, kinderen leren veel van musicallessen. Meer tipjes van sluiers worden alleen opgelicht als je toevallig in het huwelijk mocht treden de komende weken. En in dat geval….. gefeliciteerd!

Kom er maar uit jongedame

Niet alleen IN de musical bloeien de kinderen op, ook buiten de musical groeit het zelfvertrouwen. Dat merk ik in ieder geval bij mijn dochter en….eerlijk gezegd ook bij mezelf. Als alles met het groeiende wonder in mijn buik verder goed verloopt, hoop ik straks als bloem op het podium te staan….DUS TRUUSJE…..kom er maar uit jongedame die kennelijk nog niet zo nieuwsgierig is! Luister naar je grote zus en haar zelf gecomponeerde serenade: ‘Truusje, wil je een kusje, van je zusje….KOM ER DAN UIT!’ (En jullie kunnen je denk ik wel voorstellen dat vooral die laatste zin werkelijk uit haar tenen komt).

Soms met het resultaat dat je kind nóg theatraler kan zeggen dat het echt AFGRIJSELIJK is dat de schermtijd nu voorbij is

Maar even los van het treuzelende zusje…. ik merk aan mijn dochter en tevens aan de andere kinderen die ik heb leren kennen, dat ze echt groeien. In hun expressie, hun enthousiasme, in wat ze kunnen… maar ook in hun zelfvertrouwen. Tijdens de lessen en de (improvisatie)scènes leren ze voor zichzelf te gaan staan, zich te uiten en dat komt ook in de praktijk van alledag naar voren. Soms met het resultaat dat je kind nóg theatraler kan zeggen dat het echt AFGRIJSELIJK is dat de schermtijd nu voorbij is. En er toch enige twijfel bij hem of haar ontstaat of jij als ouder wel ECHT VAN HEM OF HAAR HOUDT.  Tja, zoals Johan al zei: elk voordeel…

Je bent zo rood als een tomaat!

Die vertaling kan echter ook nog wel lastig zijn hoor. Want wat ik zelf ook wel merk, op het podium is toch weer heel wat anders dan van het podium af. Mijn dochter vertelde laatst dat ze in de klas weer erg rood geworden was en dat wel heel vervelend vond en niet zo goed wat durfde te zeggen als dat gebeurde. Dit was naar aanleiding van het voorlezen wat je hobby was, ‘zingen en musical’ waarbij ze er een mooi gedichtje bij geschreven had en een compliment kreeg van de juf, maar van een klasgenootje te horen kreeg…’je bent zo rood als een tomaat’! ‘En mama….ik heb een hekel aan tomaten!

Het is toch nog heel wat anders om ‘als jezelf’ wat te zeggen en te doen of op het podium, want dan zit je toch ‘in je rol’ en is/voelt het echt weer anders. Dat merkt ze nu dus zelf ook, maar tegelijk lukt het ook om te oefenen met een stukje van die ‘stage-presence’ meenemen naar het dagelijkse leven. De boodschap die ze in de lessen krijgen dat je er mag zijn, dat je je inbreng hebt, hoe groot of klein ook, en dat je met je theatervrienden en vriendinnen een prachtige musical neer gaat zetten, die  boodschap gaat wel over naar het dagelijkse leven!

Persoonlijke ontwikkeling, kinderen leren veel van musicallessen

Zelf kon ik haar in ieder geval vertellen dat het ‘zo rood als een tomaat’ worden ook voor mama een heel herkenbaar iets was. Dat krijg je als je allebei hoogblond bent met een lichte huid… er is werkelijk geen verbergen aan. Maar ook dat het wellicht niet helemaal over gaat (tja, die illusie ga ik niet in stand kunnen houden). Dat het wel beter gaat op het moment dat je het accepteert als iets dat nu eenmaal kan gebeuren. Iets dat je dus lekker kan negeren! Het gebeurt, so be it, en je gaat nog steeds gewoon je ding doen! En dat is niet alleen een heel mooi bijzonder iets, wat bij de meeste mensen alleen maar respect oplevert, maar waar je ook heel veel van kan leren!

Zo was ik zelf bij workshops of cursussen eigenlijk altijd een muurbloempje. Want tja, het stellen van een vraag leidt onherroepelijk tot een hoofd zo rood als…. En dus moest het wel echt een hele belangrijke zeker weten geen domme vraag zijn! Inmiddels stap ik daar echter steeds meer vanaf. Met als resultaat dat ik in de laatste cursus die ik deed, verschillende rollenspellen heb gedaan (tja, dat podiumaspect maakt het echt een stukje makkelijker) over werksituaties. Met op het werk daadwerkelijk hele fijne resultaten! Niet alleen onze kinderen leren dus veel van de musicallessen… ook voor de volwassenen valt er nog zoveel te groeien en te bloeien!

Niet alleen onze kinderen leren dus veel van de musicallessen…

Een steentje bij te dragen in deze maatschappij

Het resultaat zullen we vanaf 8 juni kunnen gaan bewonderen in het theater. Een musical die weer een stap heeft gezet op de ladder van inspiratie, kwaliteit en gewoon algehele ‘prachtigheid’!

En ook voor Vaye musicaltheater is er nog een hele mooie weg te gaan met allemaal nieuwe spannende ontwikkelingen. Als sponsor, donateur, ouder en/of bezoeker van de voorstellingen kunnen ook jullie daar je steentje aan bijdragen. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Zo fijn om te zien dat er al mensen zijn die graag hun steentje willen bijdragen. En op die manier ook onze kinderen helpen om met Vaye Musicaltheater verder te groeien en te bloeien en een steentje bij te dragen in deze maatschappij!

Reactie plaatsen