Kinderen stralen in musical | Artikel uit de Oude IJselstreek Vizier 05-09-2018
05 september 2018 
1 min. leestijd

Kinderen stralen in musical | Artikel uit de Oude IJselstreek Vizier 05-09-2018

Belangrijk om dromen na te leven

door Carla van der Meer

Stichting Vaye Musicaltheater start dit schooljaar met musicallessen in Silvolde. “De eigen creativiteit van de kinderen wordt tijdens de musicallessen aangesproken”, vertelt Elène Vaye, artistiek leidster van Stichting Vaye Musicaltheater. “We werken aan het zelfvertrouwen van kinderen. Ze leren zichzelf presenteren en motorisch ontwikkelen. Het is zo leuk dat je ze ziet groeien en stralen op het podium. We vinden het belangrijk dat ze hun dromen kunnen naleven.”

Silvolde is een nieuwe locatie voor het musicaltheater, dat al locaties heeft in Didam, Duiven, Zevenaar en Doetinchem. Komend jaar starten er ook lessen in Zutphen. De nieuwe locatie in Silvolde is bij de Sprank. Kinderen en jongeren tussen de 3 en 17 jaar kunnen op dinsdag 25 september tijdens een gratis proees kennismaken met wat Vaye Musicaltheater te bieden heeft. De kinderen en jongeren worden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: ukkies (van 3 tot 5 jaar), kids (van 6 tot 9 jaar) en jong (van 10 tot 17 jaar). Volwassen kunnen musicallessen volgen op de locatie in Doetinchem. De lessen worden gegeven door allemaal professionele docenten.

“De kinderen krijgen elke week les in zang, dans en toneel”, zegt Elène. “Tijdens de proees kunnen ze lekker meedoen en ontdekken of de musicallessen iets voor hen is. Het is zo leuk om te zien dat soms wat verlegen kinderen zich helemaal ontplooien tijdens de lessen. We zien ze groeien. We werken bewust in kleine, hechte groepen. Zo krijgen de kinderen de aandacht die ze verdienen. De sfeer is heel gemoedelijk. Het hoeft niet heel streng te zijn. We willen uiteraard kwaliteit bieden, maar het moet wel leuk zijn voor de kinderen. Dan gaan ze met plezier naar de les.”

‘Zo krijgen de kinderen de aandacht die ze verdienen’

Vaye Musicaltheater werkt op de diverse locaties elk jaar toe naar een eigen musicalproductie per locatie, die ze opvoeren in het theater, zoals Amphion of het Musiater. “Dat is een echt professionele voorstelling”, laat Elène weten. Door het jaar heen hebben we meerdere voorstellingen, zoals een uitvoering rond Kerst.” De voorstellingen hebben allemaal een maatschappelijke of lososche inslag. “Ze staan dicht bij de belevingswereld van de kinderen”, geeft Elène aan. “Vooral de musicalproductie aan het eind van het schooljaar is een happening. Het is voor de kinderen een feestje op te mogen optreden op een groot toneel. Dat is een mooie afsluiter van wat ze in het schooljaar geleerd hebben.” De musicallessen zijn wekelijks, met uitzondering van schoolvakanties. De lessen in Silvolde worden gegeven bij de Sprank, op dinsdagmiddag na schooltijd. Voor de volwassen is er ’s avonds les in Doetinchem. Voor de getalenteerde kinderen en jongeren is er een selectieklas. “We zijn heel laagdrempelig”, zegt Elène. “Iedereen kan meedoen. We zijn ook heel familiair. We hebben op onze website een community waar kinderen van alles kunnen vinden. Er is zo veel contact met andere kinderen en met ouders onderling.

BRON: Oude IJsselstreek Vizier

Reactie plaatsen